Kosten besparen is een slimme manier om meer te verdienen. Maar hoe bespaar je als rijschool kosten op een manier die ook nog een beetje leuk is? We geven je graag een paar tips waarmee je je voordeel kunt doen.

 

1. Digitaal communiceren

Alle communicatie met je leerlingen en hun ouders kan digitaal verlopen. Niet alleen is je leerling-populatie daar waarschijnlijk helemaal op ingericht, het spaart je ook nog eens flink wat geld ten opzichte van ‘ouderwetse’ communicatie via de post en de telefoon.

Als je een leerlingen-app en de software achter de schermen goed inricht, kun je je communicatie niet alleen stroomlijnen, maar ook nog eens zorgen voor lagere kosten doordat je minder achter facturen aan hoeft en gemiste lessen vermijdt. <link naar eerdere blog>

 

2. Slim adressen inplannen

Plan je de lessen van je leerlingen al op een slimme manier in, zodat je minder kilometers rijdt? Zowel in de volgorde van adressen als in de routes die je jouw leerlingen laat rijden kun je keuzes maken die je behoorlijk wat kilometers kunnen besparen. Als je jouw leerlingen digitaal inplant, wordt dit een stuk gemakkelijker.

 

3. Besparen op administratiekosten

Door met slimme software te werken en deze gegevens te delen met je boekhoudpakket, maak je het je boekhouder een stuk makkelijker. Kiezen voor automatisering is dan ook besparen op kosten voor een boekhouder of accountant.

 

4. Welke brandstof kies je?

Voorbij is de tijd dat je automatisch voor een dieseltje zou moeten kiezen. De beste brandstof hangt helemaal af van jouw situatie: stad of platteland, veel kilometers of weinig en de belasting en verzekering in jouw regio.

Je moet slim rekenen om te kijken met welke brandstof je goedkoper rijdt. Een specifieke keuze kan het ook zijn om elektrisch of op groengas te gaan rijden, al komt dat om praktische redenen op dit moment nog weinig voor.

 

5. Kies een compacte en zuinige lesauto

Als rijschool kun je veel besparen op je auto. Zeker als je voor de keuze staat een nieuwe auto te kopen (of te leasen). Hierbij geldt dat je met een compactere auto lagere kosten hebt. Zowel de kosten voor de auto als de brandstofkosten zullen lager zijn.

Hierdoor maak je het ook mogelijk om de tarieven voor je lessen lager te houden, waardoor je aantrekkelijk kunt zijn ten opzichte van de concurrentie.

Door je leerlingen te leren handig gebruik te maken van energiebesparende functies van moderne auto’s, bespaar je natuurlijk extra op brandstof en slijtage.

 

6. Maak prijsafspraken met leveranciers

Het is vaak goed mogelijk om bij afname van grotere volumes prijsafspraken te maken. Dat geldt voor brandstof maar ook voor de boeken van je theorieleverancier en misschien wel voor je kopjes koffie.

Ga voor jezelf na waarop jij kunt besparen door afspraken te maken met je leveranciers.

 

Conclusie: zo bespaar je slim op kosten

Kortom, je kunt de winstgevendheid van je rijschool op 2 manieren verhogen.

1. Door méér omzet te maken.
2. Door te besparen op kosten.

Voor veel rijscholen geldt dat hoe meer ze zich richten op hun kerntaken, hoe lager de kosten.

Je moet er dan uiteraard op kunnen vertrouwen dat zaken als administratie en communicatie goed geregeld zijn. Denk ook regelmatig na over je inkoop en de lesauto die je gebruikt. Kan het misschien slimmer of voordeliger?

 

Wil je meer gratis tips voor rijscholen?

Deze tips en nog veel meer vind je in de speciale Succesgids die we op basis van input van honderden rijscholen zoals die van jou hebben samengesteld. Je kunt de Succesgids meer omzet en succes met jouw rijschool gratis downloaden via de website van Autofox.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op met het Autofox Team. Wij zorgen ervoor dat je snel vooruit kunt met je rijschool.