In de wereld van nu, waar dagelijks duizenden goederen via de weg worden vervoerd, is het ongelooflijk belangrijk om als logistiek bedrijf je zaken goed op orde te hebben. Wanneer loopt van welke chauffeur zijn Code 95 af? Wie moet wanneer zijn BHV-cursus verfrissen? Is het heftruckcertificaat of de ADR-vergunning nog geldig? Door gebruik te maken van het Opleidingsplatform heb je in een handomdraai alle cruciale gegevens van chauffeurs en logistiek medewerkers op één plek. Tonny de Bont, accountmanager bij De Weerd Transportopleidingen, vertelt over zijn ervaringen met het Opleidingsplatform en hoe hij zijn klanten kan ontzorgen.
Van Excel naar Opleidingsplatform
Excel, Wie werkt er niet mee? Om je voorraden bij te houden, grafieken te maken of tientallen adressen op te slaan. Excel is nog altijd hét go to-programma voor veel Nederlandse (logistiek) bedrijven. Dat kan beter.
“Want overzicht houden is één, maar overzicht brengen is twee,” lacht De Bont. Een HR-medewerker kan in zijn eigengemaakte Excel-bestand zijn weg nog wel vinden. Maar een ander… Met het Opleidingsplatform kun je alle cruciale gegevens van chauffeurs en andere logistiek medewerkers samenbrengen. Wanneer hun Code 95 afloopt, wanneer de veiligheidscertificaten moeten worden verlengd en nog veel meer. Dit alles overzichtelijk, helder, “en toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor iedereen,” aldus De Bont. “Het Opleidingsplatform neemt zoveel administratie uit handen voor medewerkers. Tuurlijk, het kan in Excel, maar het kan nog zoveel makkelijker. Ik hoop dat veel mensen dat inzien.”
Wat is wanneer relevant voor wie
Het gebruik van het Opleidingsplatform werkt twee kanten op, legt De Bont uit. Zo hebben opleider én logistiek bedrijf er iets aan. Hebben De Bont en zijn collega’s bijvoorbeeld een nieuwe veiligheidscursus op de planning staan, dan kunnen zij in het Opleidingsplatform zelf filteren van welke klant en bij welke chauffeurs het certificaat binnenkort afloopt.
“Door daar zelf bovenop te zitten en er bij onze klanten achteraan te gaan, ontzorgen wij hen voor een heel groot deel. We gaan niet zitten wachten tot de klant belt, maar zijn ze al een paar stappen voor door zelf te bellen en aan te kaarten wat wanneer relevant is voor wie. Zeker in deze tijden is dat een enorm stuk extra service die je moeiteloos kunt bieden. Dat is echt een grote meerwaarde aan het Opleidingsplatform. Niet alleen onze klant heeft er wat aan, maar wij ook. En daar hebben zij weer wat aan.”
Hoewel het misschien lijkt alsof de opleiders alles regelen in het Opleidingsplatform, behoudt het logistiek bedrijf ook de controle. Zo kan De Bont vanuit De Weerd een aantal beschikbare data voor veiligheidscursussen invoeren in het Opleidingsplatform. Hij kan dan zelf contact opnemen met zijn klanten om chauffeurs in te plannen op de cursussen, maar uiteraard kun je hier als logistiek bedrijf ook zelf de controle in houden en zelf ‘de poppetjes’ plaatsen op de beschikbare cursussen. Zo is er voor iedere partij een geschikte manier om het programma optimaal te gebruiken.
Veiligheid voor alles
Doordat je in het Opleidingsplatform alle gegevens van je chauffeurs op één overzichtelijke plek hebt, kun je ook als er verzekeringskwesties om de hoek komen in één oogopslag laten zien dat je als bedrijf je zaken goed op orde hebt. Rijdt een chauffeur schade en moet die verhaald worden bij de verzekering of komt de politie eraan te pas? Met een klik op de knop laat jij zien wanneer de chauffeur welk veiligheidscertificaat behaald heeft en voor welke toekomstige cursussen hij ingepland staat.
“Je wilt natuurlijk 24/7 voorkomen dat een chauffeur zonder geldig certificaat de weg op gaat. Maar, we weten ook allemaal dat je in de sleur van de dag de geldigheid van je heftruck, ADR of een ander certificaat niet altijd paraat hebt en termijnen soms verstrijken. Rijd je schade, of nog erger, letsel zonder geldige certificaten, dan zijn de maatregelen ongekend. Door gebruik te maken van het Opleidingsplatform zijn dit soort gevallen niet meer nodig. Iedere chauffeur of medewerker krijgt een melding wanneer zijn certificaten of Code 95 afloopt. Vaak heeft de opleider daarvoor al gehandeld en staan chauffeurs al ingepland voor een nieuwe cursus. Mocht dit niet zo zijn, en het wordt toch een verzekeringskwestie, dan zijn verzekeringen vaak iets coulanter doordat jij als logistiek bedrijf in het Opleidingsplatform kunt laten zien dat je alles goed geregeld hebt.”
Toekomstmuziek
Mede dankzij het Opleidingsplatform zien De Bont en zijn collega’s van De Weerd Transportopleidingen de toekomst rooskleurig tegemoet. “Verzekeringen gaan steeds meer verlangen van logistieke bedrijven. Er moeten steeds meer certificaten worden behaald en alles moet almaar preciezer worden gedocumenteerd. Doordat wij bij nieuwe klanten direct het Opleidingsplatform introduceren, onderscheiden we ons echt, merken we. Veel bedrijven denken nog wel eens dat het Opleidingsplatform, met chauffeurs in verschillende delen van het land, niet efficiënt werkt. Maar dat werkt het juist wél. Het is duurzaam, want je kunt zien waar in de buurt relevante cursussen worden aangeboden, maar misschien nog wel belangrijker: je kunt landelijke dichtheid creëren in je organisatie en je behoudt altijd één contactpersoon bij de opleider.”
“Wij zijn erg blij dat we dankzij het Opleidingsplatform onze klanten extra services kunnen bieden. Het is echt een meerwaarde en het ontzorgen van onze klanten is, zeker gezien de afgelopen jaren, nog belangrijker gebleken. Dat niet alleen. De afgelopen jaren hebben wij een aantal grote nieuwe klanten mogen verwelkomen in ons bestand. Ik weet zeker dat dat mede door ons gebruik van het Opleidingsplatform is gelukt. Dat is heel bijzonder.”
Benieuwd naar wat het Opleidingsplatform voor uw bedrijfsvoering kan betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie en zorg dat ook uw bedrijf in 2022 alles goed geregeld heeft.